Slastno pecivo sestre Bernarde
Imate radi piškote in druge sladke dobrote? Pripravite odlične posladke po receptih šolske sestre Bernarde Gostečnik.
Šolsko sestro Bernardo Gostečnik poznamo po priljubljenih tečajih domače peke.
Varuhinja žlahtne zapuščine Slovenske kuharice, najbolj legendarne slovenske kuharske knjige, s katero Slovenci kuhamo že 150 let, je v knjigi Praznične dobrote sestre Bernarde: Drobno pecivo zbrala več kot 30 preizkušenih receptov za raznovrstne piškote, rezine, kupčke, kepice in hlebčke. Za pokušino vam ponujamo recept za slastne išler tortice in okusne orehove kolačke.
Išler tortice
Testo
30 dag moke
20 dag masla
10 dag sladkorja
½ zavitka pecilnega praška
zavitek sladkorja z vaniljo
nastrgana limonina lupinica
2 jajci
žlica ruma
Krema
⅛ l mleka
½ zavitka čokoladnega pudinga
5 dag čokolade
12 dag masla
5 dag sladkorja
žlica ruma
Obliv
7 dag čokolade
5 do 7 dag masla
In še marmelada
Iz presejane moke s pecilnim praškom, masla, obeh vrst sladkorja, limonine lupinice, jajc in ruma zgnetemo krhko testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo za živila in damo počivat na hladno za 15 minut.
Odpočito testo razvaljamo na pol centimetra debelo. S krapovim obodcem izrežemo tortice in jih pri 180 °C pečemo 10 minut.
Čokoladni puding skuhamo in ohladimo (da se na površini ne bi naredila kožica, ga med hlajenjem večkrat premešamo ali še vročega prekrijemo s folijo za živila).
Čokolado za kremo zmehčamo v topli pečici. Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor, čokolado, čokoladni puding po žlicah in rum.
Polovico ohlajenih tortic namažemo s kremo. Po dve in dve stisnemo skupaj in jih postavimo na hladno, da se krema strdi.
Za obliv posebej stopimo maslo in čokolado ter ju zmešamo v gladko zmes. Ohlajene tortice na eni strani tanko namažemo z marmelado in jih pomočimo v čokoladni obliv. Tortice lahko postrežemo takoj, ko se obliv strdi.
Orehovi kolački
Testo
30 dag moke
½ zavitka pecilnega praška
18 dag masla
15 dag sladkorja v prahu
5 dag mletih orehov
2 rumenjaka
¹⁄₁₆ l kisle smetane ali mleka
Nadev
¼ l mletih orehov
6 dag sladkorja
2 žlici ruma
2 beljaka
Iz presejane moke, pecilnega praška, masla, sladkorja v prahu, orehov, rumenjakov in kisle smetane ali mleka zamesimo testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo za živila in damo za eno uro počivat na hladno.
Odpočito testo razvaljamo za nožev rob debelo, izrežemo kroge in jih položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.
Za nadev zmešamo orehe, sladkor, rum in beljaka. Na vsak krožec položimo žličko nadeva in kolačke pečemo pri 200 °C 8 minut.